Kako igrati
Principi igre.
Kako igrati

Principi igre.

U SuperSportske fantasyju možete sastaviti najbolju momčad od stvarnih igrača u najvećim europskim i svjetskim natjecanjima. Igrači se ocjenjuju na temelju stvarnih nastupa na utakmicama. Što više bodova dobiješ, veće su ti šanse za bolju poziciju i osvajanje neke od sjajnih nagrada.

Dobro je znati za što sportaši dobivaju bodove! Proučite bodovanje ovdje

Besplatno igranje

SuperSportske fantasy je besplatan! Da bi sudjelovao u natjecanju, sve što moraš učiniti je registrirati se i potom stvoriti svoju ekipu. Svaki tjedan si u igri za osvajanje nagrada, bez potrebe za pologom ili kotizacijom. Svaki igrač ima pravo na jedan račun.

Natjecanja

SuperSportske fantasy koncept temelji se na dugotrajnim ligaškim i reprezentativnim turnirskim sportskim natjecanjima. Uz bonuse u pojedinačnim kolima, najuspješniji igrači mogu uživati u sjajnim nagradama.

Uređivanje ekipe

Tijekom natjecanja koje igraš, ako nakon jednog kola ne izvršiš promjene tvoja ekipa se automatski prebacuje u sljedeće kolo. Dakle, čak ako ponekad zaboravite presložiti postavu, još uvijek ostaješ u igri za sjajne nagrade.

Budite ipak oprezni, jer vođenje ekipe podrazumijeva barem malo stručnosti. Pazite primjerice da u postavi ne ostavite nogometaša koji je, na primjer, u međuvremenu prešao u drugu ekipu. Taj igrač naravno neće vam moći donijeti niti jedan bod.

Istovremeno, cijena igrača mijenja se tijekom cijele sezone, ovisno o učinku na pravim utakmicama. Na ovaj način dobri igrači mogu brzo poskupjeti pa ćete probiti proračun i dobiti bodovnu kaznu ako ga ne zamijenite drugim igračima koji vam se uklapa u financijski limit ekipe.

Izmjene igrača unutar ekipe moguće su i tijekom ligaških i reprezentativnih natjecanja, sve do početka prve utakmice tog kola. Ukoliko primijetite da neki igrač kojeg ste odabrali nije u najavljenoj početnoj postavi svoje momčadi, slobodno ga zamijenite drugim, sve do početka prve utakmice tog kola.

Hendikep

Svakako je poželjno pomno paziti na proračun, no ponekad je gotovo nemoguće uklopiti se u 100 milijuna koliko vam je na raspolaganju za plaćanje igrača. Iz tog smo razloga uveli hendikep, koji funkcionira po principu da ako premašiš proračun, dodijelit ćemo ti postotni gubitak bodova kao kaznu prije završnog ocjenjivanja za to pojedino kolo.

Kako biti bolji - Statistika

Svi počinjete s iste startne pozicije, ali samo se najbolji neprestano trude usavršavati i poboljšavati. To je barem lako u SuperSportske fantasyju! Nakon svakog natjecanja otvorite sastav svoje ekipe i u statistici igrača koje ste odabrali pogledajte za što su točno dobili bodove. Ne zaboravite pogledati i pobjedničke momčadi te eventualno „posudite“ neku od ideja onih najuspješnijih u tom kolu.

Nogometni fantasy savjeti

Vratar i braniči

U SuperSportske fantasyju postoje dvije glavne strategije za odabir golmana i braniča. Možete postaviti vratare i braniče iz iste momčadi u svoju ekipu ili ih možete kombinirati pa sastaviti obranu iz različitih momčadi.

Imajte na umu da najviše bodova donose veznjaci i napadači. Stoga, bolje je štedjeti na braničima i vratarima, a izbjegavati postavljanje skupih igrača na ove pozicije.

Idealna opcija je potražiti ofenzivnu momčad koja prima malo golova te postaviti golmana i cijelu obranu iz tog kluba. Golman i branič najčešće dobiju bodove samo kad ne prime gol i za pobjedu u utakmici. To su čimbenici koje na tim pozicijama treba najviše uzeti u obzir.

Veznjaci i napadači

Najpopularnija strategija je odabir više igrača iz jednog kluba. Glavni razlog je strategija da se maksimalizira broj bodova iz jedne utakmice. Najbolja opcija je odabrati ofenzivnu momčad koja igra protiv slabije obrane. A upravo je iz takve napadačke ekipe idealno staviti više igrača u postavu.

U slučaju veće pobjede, veće su šanse i za ukupni uspjeh. Ovdje je vrlo važno staviti u postavu igrače koji izvode slobodne i kaznene udarce jer se šansa za postizanje pogotka tada značajno povećava.

Izbor kapetana

Kad sastavite postavu, preostaje vam samo odabrati kapetana vaše ekipe. Kapetan bodove skuplja na isti način kao i ostali igrači, no, na kraju se kapetanski bodovi množe s faktorom dva (čak i negativni) pa je njegova uloga jako važna. Možda je upravo on taj koji će odlučiti pobjednika utakmice.

Izbor kapetana nije obvezan.
S obzirom na to da najviše bodova obično donose napadači i vezni igrači, najbolje je nekog od njih postaviti za kapetana.

Pravila bodovanja

Pravila bodovanja mogu se naći na zasebnoj podstranici Pravila bodovanja.

Savjeti za uspješnije igranje

  • Gledanje nogometnih utakmica daje vam značajnu prednost nad protivnicima. Ako si ne možete priuštiti gledanje pojedine utakmice zbog zauzetosti, preporučamo da barem pročitate izvještaj nakon odigrane utakmice.
  • Jednim okom uvijek pratite tablicu. U slučaju utakmice u kojoj momčad igra za naslov protiv ekipe s dna može se očekivati pobjeda s većom gol-razlikom.
  • Ako je jedna od prosječnih ekipa u dobroj formi, razmislite o odabiru njihovih igrača koji vjerojatno nisu preskupi.
  • Preporučamo da pričekate objavljivanje službenih izvješća. Tako ćete izbjeći situaciju da u sastav postavite igrača ili igrače koji na kraju niti ne zaigraju.
  • Kada slažete ekipu pokušajte izostaviti igrače koji često fauliraju. Česti prekršaji povećavaju rizik od dobivanja žutog ili crvenog kartona, a to u fantasyju znači i dobivanje negativnih bodova.

Imate li pitanja?

Javite se našoj podršci putem mail superfantasy@hanzamedia.hr